Jak zrobić mleko sojowe w wyciskarce?

News

Mleko sojowe może być dobrą alternatywą dla mleka krowiego albo też koziego. Dostępne w supermarketach jednak nie jest doskonałe. Dlatego wydaje się, że najlepszym rozwiązaniem będzie jego samodzielna produkcja. Pomocna w tym będzie między innymi dobra wyciskarka do owoców oraz warzyw. (http://sklep.puregreen.pl/wyciskarki-do-sokow/)

Mleko sojowe to doskonały dodatek do diety, ponieważ dostarcza nam pełnowartościowe białko. Będzie również wprowadzać do organizmu witaminy z grupy B,. minerały. Nie będzie tam również laktozy, dlatego to mleko jest idealne dla tych osób, które nie tolerują tego białka. Może to być również świetna propozycja do diety wega, z tego względu, że ma roślinne pochodzenie.

Mleko sojowe – Przepis z wyciskarki krok po kroku

Przygotowanie mleka sojowego wymaga od nas posiadania wyciskarki. To praktyczne urządzenie, z pomocą którego można przygotowywać soki owocowe, warzywne oraz takie przygotowanie z ziół i warzyw liściastych. Jest to więc tak naprawdę sprzęt wielofunkcyjny, którego możliwości będą zróżnicowane.

Do przygotowania mleka sojowego potrzeba: • 500 g suszonych ziaren soi • 3 litry wody, • woda do namoczenia ziaren, • cukier trzcinowy (do smaku).

Sposób postępowania: Soja musi zostać przepłukana i zostawiona na noc w wodzie. Nadmiar wody należy zebrą a potem przepłukać ziarna i przełożyć do garnka.

Tam wlewamy trzy litry wody i gotujemy. Gdy będzie się pojawiać piana należy zmniejszyć ogień i mieszać zawartość. Po około 20 minutach kończymy gotowanie. Gdy wszystko wystygnie będzie można małymi partiami z wodą umieszczać w wyciskarce nasiona. Uzyskiwane tak mleczko cedzimy przez sito gęste. Można również dodać do smaku cukier trzcinowy. To co nam zostanie to okara. Nie musimy jej wyrzucać, ponieważ dzięki niej będzie można przyrządzić sobie różne potrawy.

Mleko sojowe bez dodatków będzie miało dość dziwny smak. Jeśli chcemy poprawić jego walory można stosować różnorakie dodatki. Najłatwiej dodać tam cukier trzcinowy. Można również myśleć o lasce wanilii, czy też dodawać można sok z owoców czy mus z bananów. W ten sposób uda się nam uzyskać takie mleko sojowe, które zostanie znacząco udoskonalone a jego smak będzie wyjątkowy. jest to takie rozwiązanie, które sprawdzi sie u osób, które nie tolerują tradycyjnego smaku samego mleka sojowego.