Sokowirówka czy wyciskarka wolnoobrotowa?

News

Podstawowa różnica będzie taka, że w sokowirówce nasze warzywa są cięte przez system sit i nożyków, które będą się kręcić z bardzo dużą prędkością.

Otrzymamy więc sok szybko, ale będzie on mocno napowietrzony, co związane będzie z pianką na wierzchu jak i też w czasie przygotowywania takiego soku będzie się podnosić temperatura i okazuje się, że taka obróbka będzie doprowadzała do niszczenia cennych witamin. Jeśli chodzi o proces związany z napowietrzaniem będzie on niszczył cenne enzymy.

Sok z sokowirówki powinno się praktycznie od razu wypić. Nie będzie się również nadawał do przechowywania, ponieważ będzie właśnie napowietrzony. Będzie go również mniej niż w przypadku wyciskaki wolnoobrotowej, która jest dużo bardziej wydajna. Zazwyczaj wytłoczyny z sokowirówki będą mniej wyciśnięte i zostanie tam nadal wiele soku. Jest on rzadszy, ale mniej jest tam najcenniejszych składników odżywczych. (http://sklep.puregreen.pl/wyciskarki-do-sokow/)

Wyciskarka wolnoobrotowa posiadać będzie ślimak, który ma gnieść owoce. Sok uzyskujemy w niższej temperaturze, jest on bardziej klarowny, nie będzie się napowietrzał tak jak to będzie w przypadku sokowirówki. Dzięki temu będzie można go dłużej przechowywać. Ślimak zgniata twarde warzywa oraz rośliny. Będzie radził sobie również z wyciskaniem soków z zieleniny. Jest to skuteczne działanie. Gwarantuje również, że te rośliny, które mają włókna również zostaną skutecznie przerobione.

Taki ślimak, który będzie używany w wyciskarce przygotowany jest z bardzo wytrzymałego tworzywa. Może być ceramiczny albo też przygotowywany z ultemu. To taki materiał, z którego wykonuje się między innymi protezy czy narzędzia chirurgiczne. Mamy wyciskarki z jednym albo dwoma ślimakami, urządzenia pionowe i poziomie.

Plusy wyciskarki wolnoobrotowej:

- wygodne i szybkie mycie urządzenia

- obsługa praktycznie bardzo prosta

- cicha praca

- ergonomiczna budowa całego urządzenia

- wyciska sok praktycznie z każdego surowca bardzo sprawnie

- dobrze radzi sobie z surowcami, które są twarde tak jak warzywa, czy orzechy

- pozostałości miąższu będą praktycznie bardzo suche

- będzie można uzyskać wydajnie dużo soku

- sok ma wszystkie najcenniejsze wartości odżywcze, prawie nie będzie się napowietrzał, jest pożywniejszy niż ten jaki będzie można uzyskiwać w wirówce.

- sprzęt jest bardzo trwały i długie lata będzie nam służył.