Jak układać żywność w lodówce?

News

Prawidłowe ułożenie produktów na półkach w lodówce to nie tylko kwestia porządku i oszczędności miejsca. Odpowiednio umieszczone jedzenie psuje się wolniej i na dłużej zachowuje swój smak.

Półki boczne

To tutaj zwykle wygodnie ustawia się słoiczki z przetworami, chrzany, sosy, ćwikły, majonez. Mogą tu stać bez obaw, że spadną i się stłuką. Także na bocznych półkach umieszcza się często jajka, używając specjalnych wytłoczonych miejsc. Jajek nie powinno się myć przed włożeniem do lodówki – w ten sposób niszczy się otoczkę chroniącą je przed wnikaniem drobnoustrojów do środka. Nieumyte można przechowywać nawet 2 – 3 tygodnie. N bocznych półkach przechowuje się także oleje roślinne, przelane do ciemnych butelek (światło może im zaszkodzić).

Od dołu do góry

Na dolnych półkach lodówki panuje spora wilgotność i temperatura około 10 stopni. Można tu przechowywać wszelkie warzywa i owoce, na pewno nie będą po wyjęciu przemrożone. Warzywa i owoce różnią się między sobą trwałością – maliny mogą być przechowywane o wiele krócej niż na przykład sałata. Warto też pamiętać, że niemyte owoce i warzywa przechowuje się o wiele lepiej. Bardziej przysłuży im się umycie tuż przed zjedzeniem. W pojemnikach na dole lodówki swoje miejsce mogą mieć także sery dojrzewające.

Przechowywanie żywności

Środkowe półki w lodówce powinno się zarezerwować dla produktów o niedługiej wartości, takich jak szynka lub twarożek. Tutaj także można przechowywać zupy i obiady z poprzedniego dnia, ale zawsze trzeba pamiętać o ich szczelnym przykryciu. Inaczej zapachy w lodówce mieszają się, tworząc nieapetyczny efekt.

Wreszcie górne półki każdej lodówki są miejscem na nabiał, na przykład mleko i jogurty. Na górze lodówki, niezależnie od umiejscowienia zamrażalnika, jest najzimniej – to tutaj powinno się układać wszystko, czemu grozi łatwe zepsucie.

Co jeszcze warto wiedzieć?

Sporym udogodnieniem w każdej lodówce jest zestaw pudełek do przechowywania żywności. Nie tylko pozwalają na łatwiejsze poukładanie produktów, ale także odgradzają od siebie to, co nie powinno się stykać. Ograniczają także parowanie, mieszanie się zapachów, wysychanie żywności. Pakowanie produktów w sreberka lub papiery pełni podobną funkcję, jednak specjalnie dostosowane pojemniki zawsze spełnią ją lepiej.

Istotną kwestią jest także zamrażanie żywności. Nigdy nie wolno jej mrozić dwa razy – to, co zostało rozmrożone, trzeba szybko zjeść. Produkty wyjęte z zamrażalnika powinno się poddawać obróbce termicznej, żeby zabić drobnoustroje (wiele z nich może swobodnie przetrwać w niskich temperaturach).